De moord op Mahatma Ghandi (30 januari 1948)

Verloop

Na de middag: Ghandi moest zich begeven naar een vergadering, te Birma House, dat handelde over de splitsing van Het Congres. Ghandi wou dit verhinderen en wou ook de onenigheden tussen Nehru en Patel, minister van New Delhi, lossen. Patel ging akkoord om zijn besluit, Het Congres laten splitten, voor korte duur laten rusten.

Om 16uur: Ghandi was nog steeds aan het onderhandelen met Padel. Maar de moordenaars waren al in de tuin om hun aanslag te plegen op Ghandi.

Om 17u10: Ghandi was te laat voor zijn dagelijks gebed. Abha en Manu, de achter-nichten van Ghandi, vergezelden Ghandi naar zijn gebedsoord. Ghandi was wel verontwaardigd omdat hij te laat was voor zijn gebed.

Godse, de moordenaar van gandhi, was zeer zenuwachtig, maar hij was er klaar voor. Godse kwam dichterbij en nam zijn pistool uit zijn jas. Maar Manu had alles gezien en plaatste zich voor Gandhi. Maar dit hielp niet veel want Godse trok Manu van Ghandi weg en schoot drie maal in de borstkas van Ghandi. Het enige wat hij kon roepen was “He Ram”, wat betekende “Oh God.” Toen Ghandi op de grond lag was het 17u17.

Godse Nathuram had nog 2 medeplichtige, namelijk Narayan Apte en Karkare.

Gevolg

Op 31 januari 1948, 1 dag na de dood van de Mahatma, kwamen er 1 miljoen mensen, te New Delhi, om nog voor een laatste maal afscheid te nemen van hun mahatma. Een zee van mensen volgde de begrafenis `stoet' van Ghandi. Ze legden hierbij een afstand af van Birla Bhavan tot Raj Ghat.


   Terug
   Home