Onafhankelijkheid van India (15 augustus1947)

Verloop

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt vragen het Congres en Ghandi, aan de Britse overheid wat het doel is van de oorlog en wat de gevolgen zijn voor India.

Maar wanneer ze hierop geen antwoord verkrijgen, besluit het Congres geen steun te verlenen aan Groot-Brittannië zolang dat India niet onafhankelijk is. Maar de Britten weigeren de onafhankelijkheid te verklaren van India. Maar stellen wel een schikking voor maar die wordt al snel verworven door het Congres.

In 1942 wordt Ghandi opgesloten omdat hij te veel weerstand biedt gedurende de oorlog. Maar hij wordt weer vrijgelaten na 2 jaar wegens zijn erbarmelijke  gezondheidstoestand.

In 1944 is Groot-Brittannië eindelijk klaar om India haar onafhankelijkheid te schenken op voorwaarde dat de 2 nationalistische groepen, namelijk de Hindoes en moslims, tot een schikking komen. Wanneer er binnenlandse vrede gevormd werd verkreeg India, op 15 augustus 1947, haar onafhankelijkheid.

Gevolg

Wanneer de onafhankelijkheid wordt verklaard van India ontstaat er een scheiding tussen India en Pakistan. Maar door de deelname aan de oorlog ontstaan er rellen tussen de hindoes en moslims. Om de opstanden te herstellen beslist Ghandi om te vasten, en hij zal niet stoppen voor er vrede heerst tussen beide groepen.

Op 13 januari ondergaat de Mahatma een nieuwe vastenperiode, te New Delhi. Hierbij zal hij eindelijk de vrede kunnen herstellen tussen beide. Maar op 30 januari werd hij vermoord door een fanatieke hindoe wanneer hij op weg was naar zijn dagelijkse gebedsplaats, te New Delhi.

   Terug
   Home