Nehru Jawharlal (1889-1964)
Indiase politicus die als eerste werd aangeduid als 1ste Minister (1947-1964) na de onafhankelijkheid van India. Geboren op 14 november 1889, Nehru was de zoon van een rijke brahmaanse jurist, afkomstig van Kasjmir. Op zijn 16de vertrekt hij naar Groot-Brittannië en maakt zijn studies af aan Harrow College en nadien aan de universiteit van Cambridge. Bij zijn terugkeer naar India in 1912 zal hij gedurende enkele jaren het beroep van advocaat uitoefenen en in 1919 werd hij lid van het Indian National Congres, met aan het hoofd Mahartma Ghandi.
Tussen 1921 en 1945 zal hij 9 maal worden opgenomen door de Britse overheid omdat hij voor de onafhankelijkheid van India wilde zorgen. Van 1929 tot1931 werd hij tot president aangeduid van de Indian National Congres. Ook al was Nehru een voorstander van Ghandi, bleef hij tot  zijn dood aan zijn zijde, nochtans was hij het  niet eens met het passief verzet van  Ghandi. Dat volgens Ghandi een manier was om de Britten uit India te kunnen verdrijven. In tegendeel, Nehru had een programma opgesteld waarbij hij alles zou doen om de Britten uit India te kunnen verdrijven behalve door het gebruik van militair verzet. In 1942 werd Ghandi vervangen door Nehru aan het hoofd van het Congres. Vier jaar later wanneer de Britten eindelijk besloten hadden om India te verlaten werd er aan Nehru gevraagd om de transactie naar een  onafhankelijk India waar te maken. Het jaar daarop zette hij alles op alles om India niet te moeten zien splitten met namelijk aan de ene kant de hindoes, India, en aan de andere kant de muzelman, Pakistan. Maar hij faalde en Pakistan ontstond, staat met onafhankelijke muzelman.
In augustus 1947, na de terugtrekking van de Britten, werd Nehru tot eerste minister benoemd. Hij zal deze titel behouden tot en met dat India een republiek werd, namelijk in 1950. En nadien zal hij het nog enkele malen verkrijgen tot aan zijn dood, namelijk op 27 mei 1964 te New Delhi. Voor zover eerste minister, had Nehru een grote belangstelling voor het uitvoeren van het vijfjaren-plan in India en ook aan het bestuur van een vredelievende politiek. Hij deed alles wat in zijn macht was om India te verbeteren. Bijvoorbeeld door de grenzen van India te verdedigen terwijl dat China India wou binnen dringen. Maar dat lukte hen niet want Nehru zal wel degelijk zijn grenzen verdedigen, in 1962.

   Terug
   Home