Make your own free website on Tripod.com
INLEIDING

India was een kolonie van Engeland sinds de 16de eeuw, onder het gezag van de Britse koningin Victoria. De dekolonisatie gebeurde grotendeels door slechts één persoon namelijk Mohandas Karamchand Ghandi. Hij werd bijgenaamd, de Mahatma -de grote ziel - Ghandi. Hij was een denker, politicus en Indiaas nationalist en had als belangrijkste rol de onafhankelijkheid van India waar te maken, die onder het gezag was van Groot-Brittannië.Het Bloedbad te Amristar (13 april 1919)

Op 13 april 1919 ontstond er een bloedbad te Amritsar, een stadje te Noorden van India, tussen Indiase volkeren en Britse soldaten.

De economische moeilijkheden die het gevolg waren van WO1 en de uitbreiding van het Rijk kreeg als gevolg dat de Indiasen in opstand kwamen met aan het hoofd, Ghandi. Na de aanhouding van de gemeentelijke leiders van het Indische Nationaal Congres, kwamen de mensen in opstand waardoor dat de Britse soldaten de mensen neerschoten. Maar gedurende de schietpartij werden ook verscheidene banken opgebrand en ook vier Europeanen gedood.

De soldaten van de brigade-generaal Reginald E.H. Dyer werden vanuit Jullundur gestuurd naar de 20000 ongewapende opstandelingen die verzameld waren op één plaats namelijk die van Jallianwalla Bagh. Dyer gaf als opdracht om te schieten maar niet op het volk. Maar de soldaten schoten in totaal 1650 maal en doodden 379 opstandelingen en er geraakten 379 gewonden.

De gouverneur van Panjab ging akkoord met het bloedbad, maar de gouverneur werd in 1920 aangehouden. Dyer moest zich terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk maar werd toch gefeliciteerd door de Kamer van de Lords waarbij Dyer ook een gouden zwaard kreeg.

In 1920 faalde de Britse overheid in het goedmaken van de honderden doden te Amritsar, waardoor dat Ghandi besluitte om een campagne te voeren met betrekking tot de niet-samenwerking met de Britse overheid. Indiasen uit publieke kantoren namen ontslag, rechtbanken werden geboycot en kinderen werden uit de overheidsscholen weggehaald.

Doorheen India kwamen de mensen in staking en bleven voor de winkels zitten, maar de meeste werden ineengeslagen door de Britse politie. Ghandi werd opgepakt maar de Britten waren verplicht hem weer te laten gaan want hij had niets misdaan.

Het bloedbad bij Amritsar wekt het nationalisme op bij de Indiasen en een verbreking tussen Groot-Brittannië en het Indiase volk.

   Terug
   Home